naambordje liedjeswebsite in de overtuinIn de Overtuin

De website waar muziek in zit ! 
 
plaatje holowaty muziekinstrumenten nederlandse songteksten popliedjes luisterliedjes
 
 
plaatje frans hals luit nederlandse volksliedjes
 
 
plaatje icoontje met icoontjes nederlandse kinderliedjes
 
 
 Gastenboek liedjeswebsite In de Overtuin

♫    Vraag en antwoord    ♫

Home        Gastenboek
Onderwerp: Liedjes met bewegingen gezocht
(28 april 2017)


Hoi Rozemarijn,

Ik ben op zoek naar bladmuziek van (oude) bewegingsliedjes voor peuters en kleuters (zoals 'Hoofd, schouders, knie en teen' en 'Schipper mag ik overvaren').

Ik heb er inmiddels al een paar verzameld, maar ik weet dat er meer zijn. Zo heb ik ooit eens in een kringloopwinkel een oud lesboek gezien voor meesters en juffen in opleiding van de 'kweekschool'. Ik kan mij nog herinneren dat daar heel veel eenvoudige, maar voor mij onbekende, bewegingsliedjes in stonden.

Heb jij tips of titels van boeken voor mij?

Groetjes, Monique.

Antwoord     (30 april 2017)


Dag Monique,

op de Zoekpagina van mijn website met kinderliedjes, vind je meerdere thema's met bewegingsliedjes:
Zoek kinderliedjes - Thema

Hieronder: dansliedjes (14 liedjes); klapliedjes (6 liedjes); knieliedjes (6 liedjes); liedjes met gebaren/bewegingen (15 liedjes); vuisten stapelen (3 liedjes); en liedjes met spelletjes (8 liedjes).

Door hier op de links te klikken, kom je bij de pagina met de liedtekst, bladmuziek en afspeelbare muziek (midi). Ook zijn bij zoveel mogelijk liedjes beschrijvingen van de gebaren/spelletjes gegeven.


Op onze afdeling volksliedjes zijn de liedjes ook thematisch gegroepeerd te vinden op de Zoekpagina:
Zoek volksliedjes - thema

Hoewel er bij veel volksliedjes zeker werd gedanst, geklapt of bewogen, heb ik hier helaas geen thematisch blokje van gemaakt. In de liedboekjes en de liederenbank die ik als bron heb gebruikt, waren zelden beschrijvingen van bijbehorende bewegingen/dansjes gegeven. Helaas heb ik er ook te weinig zicht op.

Maar ze staan er zeker tussen. Bijv. bij 'Er was een oorlogsschip' hoorde het spelletje pandverbeuren; en bij 'Spring op en toon je schoen' en 'Als m'n vader en m'n moeder naar de markt toe gaan' horen een dansje (dat laatste leerde ik zelf nog in de eerste of tweede klas). Maar de beschrijvingen zou je in de erbij vermelde liedboekjes moeten terugzoeken.


Ook zijn er tussen de bronvermeldingen op mijn website liedjeboekjes te vinden met dansjes e.d., bijv. Liederen en dansen uit West-Friesland (1944) en Nederlandse volksdansen (1950). En bij kinderliedjes bijv: Kinderspelen uit Vlaams Belgie (1905).
Bronnen volksliedjes en
Bronnen kinderliedjes

Je kunt verder zoeken naar kinderliedboekjes met beschrijvingen op de website van de KB of in de Nederlandse Liederenbank (of eventueel met hen contact opnemen voor suggesties van liedboektitels).


Ik hoop dat je zo verder komt. Veel succes ermee,

met vriendelijke groet,

Rozemarijn.

Kinderliedjes  (kinderliedjes.overtuin.net)

   
Home                 Gastenboek