naambordje liedjeswebsite in de overtuinIn de Overtuin

De website waar muziek in zit ! 
 
plaatje holowaty muziekinstrumenten nederlandse songteksten popliedjes luisterliedjes
 
 
plaatje frans hals luit nederlandse volksliedjes
 
 
plaatje icoontje met icoontjes nederlandse kinderliedjes
 
 
 Gastenboek liedjeswebsite In de Overtuin

♫    Vraag en antwoord    ♫

Home        Gastenboek
Onderwerp: Liedje afdrukken
(25 november 2018)


Beste Rozemarijn,

Ik heb even een vraagje ik heb een liedje gevonden bij jou op de website dat ik graag zou willen gebruiken voor commercieel gebruik.

Het gaat om het liedje 'Schaapje, schaapje, heb je witte wol'. Ik weet niet wie de schrijver is of uit welk jaar het komt. Het gaat me om zowel een citaat, als de hele tekst van het liedje.

Zou jij mij kunnen vertellen hoe het met de rechten zit bij het gebruik van een liedje?

Met vriendelijke groet,

Elly.
Antwoord     (28 november 2018)


Dag Elly,

Het liedje 'Schaapje, schaapje' is opgetekend uit de mondelinge overlevering (bron: Nederlandse Liederenbank) en er zijn dus geen tekstdichter/componist of jaar van uitgave bekend. Dat betekent dat het volgens het auteursrecht onder 'traditioneel' valt. Je kunt dit dus om die reden gewoon gebruiken (zowel de hele tekst als een citaat eruit).

In de titelcatalogus van BumaStemra (de auteursrechtenorganisatie) wordt het eveneens aangeduid als 'traditioneel'. Deze titelcatalogus staat op hun website:
http://www.bumastemra.nl/over-bumastemra/titelcatalogus/

Ook de KB geeft geen liedboekje waaruit een jaar van uitgave uit valt af te leiden. Dit zijn momenteel de drie meest betrouwbare bronnen voor kinderliedjes om vast te stellen of er sprake is van auteursrecht.

Je hebt dus drie betrouwbare bronnen om aan te voeren dat dit liedje (voor zover nu bekend) onder 'traditioneel' valt en er geen rechthebbenden bekend zijn. Je kunt het dus probleemloos gebruiken, ook voor commerciele doeleinden. Overigens gelden er voor citeren soepelere regels, dan heb je te maken met het citaatrecht.

Veel succes ermee,

Rozemarijn.

Kinderliedjes met muziek - kinderliedjes.overtuin.net

   
Home                 Gastenboek