naambordje liedjeswebsite in de overtuinIn de Overtuin

De website waar muziek in zit ! 
 
plaatje holowaty muziekinstrumenten nederlandse songteksten popliedjes luisterliedjes
 
 
plaatje frans hals luit nederlandse volksliedjes
 
 
plaatje icoontje met icoontjes nederlandse kinderliedjes
 
 
 Gastenboek liedjeswebsite In de Overtuin

♫    Vraag en antwoord    ♫

Home        Gastenboek
Onderwerp: Auteursrechten kinderliedjes
(16 februari 2017)


Hallo Rozemarijn,

Ik heb ter ere van de geboorte van mn kleinzoon illustraties gemaakt bij bij oude kinderliedjes. Nu is dit eenmalige boek zo'n succes dat ik heb besloten het uit te geven bij een uitgeverij 'on demand'. Nu blijken er op een aantal liedjes wellicht rechten te rusten.

Ondanks mijn zoektocht bij de namen die ik gevonden heb, en de liederenbank van het Meertensinstituut, kom ik niet echt verder. Ook bij Buma Stemra is het mij tot nu toe nog niet gelukt de informatie te krijgen. Nu staan de liedjes ook op jullie prachtige website, dus wellicht kunnen jullie mij wijzer maken... Het gaat om de volgende liedjes:

- 'Visje, visje in het water' van Marijke Ram en Job Eppen. De enige Marijke Ram die ik heb kunnen vinden, weet niets over dit liedje
- 'Smakelijk eten', geen info kunnen vinden
- 'De wielen van de bus' van Luuk van der Vegt
- 'Opa Bakkebaard' van Herman Broekhuizen
- 'Cowboy Billy Boem' van Hans Peters.

Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen, volgende week heb ik een deadline bij de uitgever. Ik wacht met spanning af...

Met vriendelijke groet,

Mieke.

Antwoord     (18 februari 2017)


Dag Mieke,

wat leuk dat je een boek vol illustraties bij kinderliedjes hebt gemaakt.

Ik weet niet of je w.b. liedteksten eigenlijk te maken hebt met auteursrecht, of in feite met citaatrecht (zie bijv. het artikeltje op wikipedia hier over). In dat laatste geval is een vermelding van auteur plus een bronvermelding voldoende (en heb je verder geen toestemming nodig of zou je moeten betalen).

Zoals je zelf al zegt: BumaStemra zou dit moeten weten, dus je zou in eerste instantie hen moeten bellen.

Als zij geen verdere informatie hebben (ik geloof dat kinderliedjes een behoorlijk ondergeschoven kindje zijn), dan zou je het nog bij de KB kunnen proberen (de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag).
https://www.kb.nl/

Als ik op hun website even zoek, zie ik bijv:

Als ik zoek op 'Luuk van der Vegt' vind ik de boekjes 'Speels liedboek' en 'De muziektent' (samen met Jan vd Laar) bij de pagina's met treffers. Grote kans dat 'De wielen van de bus' in een van deze twee boekjes staat.

Ook van Herman Broekhuizen zijn hier een heel aantal liedboekjes te vinden - hoewel er ook liedjes van zijn hand alleen op lp zijn verschenen en nooit in boekjes. Wellicht als je de KB belt met de vraag in welk liedboekje van hen de tekst is afgedrukt, dat ze je verder kunnen helpen.

Hans Peters is met name bekend van Kinderen voor Kinderen, maar daar is dan weer het probleem dat er een jr. en een sr. is. Misschien kan de redactie van Kinderen voor kinderen je vraag naar hem doorspelen.

Persoonlijk zou ik in ieder geval een auteursvermelding toevoegen. Ik vermoed dat je met losse liedteksten en een beroep op het citaatrecht niet in vreselijke problemen kunt komen (zeker omdat het wrsch. om een relatief bescheiden oplage on demand zal gaan).

Mocht je commentaar krijgen op een ontbrekende bronvermelding, dan kun je het dan alsnog toevoegen bij een volgende lading prints.

Ik hoop dat je zo in ieder geval ietsjes verder komt. Heel veel succes met de laatste voorbereidingen aan je boek, leuk om zo creatief bezig te zijn.

Met vriendelijke groet,

Rozemarijn.

Kinderliedjes  (kinderliedjes.overtuin.net)
Re:     (19 februari 2017)


Hallo Rozemarijn,

Heel erg bedankt voor je uitgebreide antwoord.

Tot nu toe ben ik ook met deze gegevens nog niet verder gekomen. De uitgever van Herman Broekhuizen wist me zelfs niet verder te helpen. Ze gingen proberen de weduwe van Broekhuizen te bellen, want uit het oogpunt van privacy kunnen ze me geen gegevens gegeven. Maar die is ook dik in de 90, dus of dat gelukt is... ik heb tenminste niets meer gehoord.

Ik zal de uitgever voorstellen bij de paar liedjes waar het om gaat de naam van de auteur te vermelden en dat helaas niet gelukt is de rechten te achterhalen oid.

Vlgs buma stemra ben je ten alle tijden zelf verantwoordelijk de rechten te achterhalen en zij hadden het over auteursrecht, niet over citaatrecht. Als er geen uitgever bij staat op hun website weten zij verder ook niets. En als ze het zouden weten dan kunnen ze je geen gegevns geven ivm de privacy.

In ieder geval erg bedankt voor je moeite.

Vriendelijke groet, Mieke.

   
Home                 Gastenboek